Schoolhond

Wij hebben sinds de Herfstvakantie van 2024 een schoolhond op De Werft. Zijn naam is Dex. Hij komt een paar dagen per week naar school en verblijft dan in de kamer van onze directeur.

Uit praktijkvoorbeelden en studies blijkt dat een schoolhond op vele manieren hulp en ondersteuning kan bieden aan de leerlingen.

Deels vanuit deze bevindingen en deels vanuit persoonlijke interesse heeft onze directeur zich verdiept in de mogelijkheden van het inzetten van een schoolhond op De Werft. In overleg met het team en het College van Bestuur is zij tot het besluit gekomen zelf een hond aan te schaffen en te proberen deze ook in te zetten op school. Dit traject wordt begeleid en ondersteund door het team van Kids4ward. Vanuit hun expertise zullen zij ons als school begeleiden om het inzetten van de schoolhond goed te laten verlopen.

Het team van Kids4ward heeft aan het team een teamsessie gegeven en voorlichtingslessen in alle klassen. En er is voor belangstellenden een informatieavond georganiseerd.

Onze o zo stoere, maar reuze schattige Dex is als 9 weken oude pup bij ons op school gekomen. In eerste instantie zal hij moeten wennen aan (school)geluiden en leerlingen. Geleidelijk aan zal de training en het inzetten met en voor leerlingen vergroot worden. Het is afhankelijk van Dex hoe snel hij de aangeleerde dingen oppakt en kunnen worden toegepast. De verwachting is dat hij vanaf ca. 1,5 jaar ingezet kan worden.

Dex is een Australian Bernedoodle. Dit ras heeft een hypoallergene vacht en is hierdoor geschikt om met leerlingen te werken, ook als er sprake is van allergieën.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact met onze directeur Karen Stoopen.

Groepsarrangement 

Visie

Vanuit de Wet Passend Onderwijs (Rijksoverheid, 2014) streeft het RSV Breda EO ernaar dat (bijna) alle leerlingen, ook wanneer er sprake is van een zware ondersteuningsbehoefte, dichtbijhuis het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben (Wet passend onderwijs, 2014).

KBS De Werft is een reguliere basisschool met een breed zorgprofiel. De ondersteuningsbehoefte van onze leerlingen wordt in eerste instantie binnen de eigen groep opgevangen. Vanuit ons motto ‘Ik ben, omdat wij zijn’ hebben wij de behoefte gevoeld om onze visie op inclusief onderwijs expliciet te maken, zodat deze richting geeft aan ons handelen. Inclusief onderwijs betekent binnen INOS dat elke basisschool aantoonbaar alle mogelijkheden benut om het onderwijs kwalitatief en flexibel te organiseren, zodat leerlingen dichtbij huis onderwijs krijgen. Dit doen we in samenwerking met het gezin, andere scholen, en de partners rondom het kind en gezin in de wijk. We streven hierbij zowel naar integratie als inclusie. Differentiatie, flexibele groepen en passende ondersteuning zijn altijd aanwezig waar dat nodig is. Het welbevinden van kinderen staat voor ons centraal. We geloven dat we dit positief kunnen beïnvloeden door ieder kind deel te laten uitmaken van de groep, het kind te accepteren en te waarderen om wie hij is en wat hij kan.

Het primaire doel is ervoor te zorgen dat alle kinderen die op de school aanwezig zijn, samen kunnen opgroeien en, indien nodig, op tijd de juiste ondersteuning binnen de schoolmuren ontvangen. De samenwerking tussen onderwijsprofessionals, kinderopvang en externe partners moet ervoor zorgen dat er, door ieders specifieke inbreng, gezamenlijke aanpakken voor de specifieke ondersteuningsbehoeften van de kinderen worden ontwikkeld. Het uiteindelijke doel is een op maat gemaakte aanpak voor elk kind. Alleen als dit echt niet mogelijk is, volgt een gerichte doorverwijzing naar passend zorgaanbod (thuis nabij, tenzij…).

In de Onderstebovenklas dragen wij bij aan het bieden van onderwijs zo thuisnabij mogelijk voor de leerlingen van de werkeenheid Noord-West. De Onderstebovenklas is bedoeld voor leerlingen met een arrangement vanuit het samenwerkingsverband. Wij benutten alle mogelijkheden om het onderwijs kwalitatief en flexibel te organiseren, zodat leerlingen dichtbij huis onderwijs ontvangen.

Voor welke leerlingen

De Onderstebovenklas is bedoeld voor leerlingen van groep 1 t/m 8 met (ernstige) sociaal-emotionele- en/of werkhoudingsproblemen. Er zijn 8 plaatsen beschikbaar. Op dit moment zijn alle plaatsen bezet, waardoor wij geen nieuwe aanmeldingen in behandeling kunnen nemen. 

Leerlingen die in aanmerking komen, vertonen één of meer van de volgende belemmerende factoren:

  • Externaliserend gedrag (agressief/overactief/grensverkennend)
  • Internaliserend gedrag (sociaal teruggetrokken/angstig/depressief)
  • (Ernstige) werkhoudingsproblemen
  • (Ernstige) faalangst
  • (Ernstige) concentratie- of motivatieproblemen

Grenzen aan de ondersteuning

De Onderstebovenklas is geen lichte ondersteuning. De Onderstebovenklas is niet voor leerlingen die instromen zonder het volledig doorlopen van de toeleiding procedure. 

Wij zijn handelingsverlegen wanneer het kind structureel een onevenredig groot beroep doet op de faciliteiten van de school, waarbij die faciliteiten (vrijwel) geen leereffect hebben. Wij kunnen niet voorzien in de ondersteuningsbehoefte van het kind zelf, wanneer de veiligheid van de andere kinderen of het personeel niet kan worden gewaarborgd. Hieronder valt ook het structureel niet opvolgen van de aanwijzingen van het personeel. Structurele één op één begeleiding kunnen wij niet bieden.